Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Nilüfer’de Kentsel Dönüşüm Vatandaş Merkezli Yürütülecek: Belediye Garantör Olacak

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’den 6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Nilüfer’de yapılacak olan kentsel dönüşüm projeleri ve deprem afet hazırlıklarına dair kapsamlı bir basın açıklaması yaptı. Soruları cevapladı.

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den 6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde

Nilüfer Belediyesi Şadi Özdemir tarafından düzenlenen basın toplantısında, hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projelerinin vatandaş odaklı ve güven temelli yürütüleceği vurgulandı. Yetkililer, hak sahiplerinin mağdur edilmemesi için belediyenin sürece doğrudan garantör olarak dahil olacağını açıkladı.

Projelerin, insanı merkeze alan ve mahalle kültürünü koruyan bir anlayışla yürütüleceği belirtilirken, bu kapsamda İspanya’nın Barcelona kentinde uygulanan örnek yapılaşma modellerinin referans alındığı ifade edildi.
Şadi Özdemir’in yaptığı sunumdan satış başları şu şekilde;

Pilot Proje Barış Mahallesi’nde Başlayacak

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabı Barış Mahallesi’nde pilot proje olarak hayata geçirilecek. Pilot uygulamanın ardından dönüşümün Esentepe, Karaman ve İhsaniye hattında kademeli olarak devam etmesi planlanıyor.

Yetkililer, projelerin kentin deprem gerçeğine uygun şekilde tasarlanacağını belirterek, sorunsuz teslim edilen örnek bir dönüşüm modeli oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

Belediye Güvencesiyle Mağduriyetler Önlenmek İsteniyor

Açıklamada, geçmiş yıllarda müteahhitler ile vatandaşlar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle birçok projenin yarım kaldığı, bazı hak sahiplerinin ise yıllarca evsiz kaldığı hatırlatıldı.

Bu tür mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması amacıyla belediyenin sürece garantör olacağı bildirildi. Belediye bünyesinde kurulan kentsel dönüşüm şirketinin de bu doğrultuda faaliyet göstereceği kaydedildi.

Yetkililer, “Amacımız, mümkün olan en uygun yapıları en hızlı şekilde teslim ederek vatandaşlarımızın güvenini sağlamak ve mağduriyetleri ortadan kaldırmaktır” ifadelerini kullandı.

Ankara’daki Portakal Çiçeği Modeli Rehber Olacak

Projenin danışmanlık sürecinde, Ankara’da geçmişte uygulanan başarılı dönüşüm projelerinden yararlanılacağı belirtildi. Bu kapsamda, dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın döneminde hayata geçirilen Portakal Çiçeği Vadisi Projesi’nin önemli bir referans olacağı aktarıldı.

Barış Mahallesi’nde başlatılacak dönüşümün, yapı stoğunun eski olması ve planlı yenileme ihtiyacı açısından bu projeyle benzerlik taşıdığı ifade edildi. Bu nedenle söz konusu modelin uygulamada rehberlik edeceği vurgulandı.

Ayrıca Ankara’daki deneyimlerden yararlanılacak fahri bir danışmanlık sisteminin de oluşturulacağı açıklandı.

Başköy’e Deprem Lojistik ve Afet Merkezi Kurulacak

Basın toplantısında afet hazırlıklarına yönelik önemli bir proje de kamuoyuyla paylaşıldı. Başköy’de yaklaşık 300 dönümlük alan üzerinde Deprem Lojistik ve Afet Merkezi kurulması planlanıyor.

Merkezde, afet anında hızlı şekilde yeme-içme, barınma ve müdahale hizmetlerinin sunulması, iş makinelerinin sevk ve idaresinin sağlanması, depolama alanlarının oluşturulması ile eğitim ve hizmet faaliyetlerinin yürütülmesi hedefleniyor.

Gerekli tahsis işlemleri için kamusal yazışmaların yapıldığını belirten Şadi Özdemir, merkezin ulaşım imkânları ve deprem sonrası tüm senaryolar göz önünde bulundurularak stratejik bir noktada planlandığını ifade etti.

Vatandaş Öncelikli Bir Proje Hedefimiz

Önceliğimiz yapı stoğu yenilenirken vatandaşa en uygun koşullarda yansıyacak bir kentsel dönüşüm modeli amaçlıyoruz.

Barış Mahallesi Projesi 2029’da Tamamlanacak

Barış Mahallesi’nde ilk etabı planlanan kentsel dönüşümün 2027 yılında başlaması ve 2029 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Yetkililer, 2027 Şubat ayına kadar hak sahipleriyle tüm anlaşmaların tamamlanacağını, ardından ruhsat ve projelendirme sürecinin kesinleştirileceğini açıkladı.

Açıklamada, “2027 yılında ilk temelleri atarak, 2029 yılı içerisinde projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verildi.