Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CHP’nin Tüzük Değişikliği Gündemli 20. Olağanüstü Kurultayı Tamamlandı

CHP’nin tüzük değişikliği gündemli 20. Olağanüstü Kurultayı tamamlandı

CHP'nin tüzük değişikliği gündemli 20. Olağanüstü Kurultayı tamamlandı

Parti Tüzüğünde Genel Başkana Vekalet Düzenlemesi

Parti tüzüğünde yapılan değişiklikle, genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğiyle belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları vekalet edecek. TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri, partinin en üst yönetim organı olan Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) alındı. Genel sekreterin MYK’daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.

Kongrelerde Başkan Adaylığı Şartları Değişti

Tüzüğe eklenen 41. maddeye göre, kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde 10’unun, en çok yüzde 15’inin yazılı önerisi gerekecek. Adaylar yüzde 15’ten fazla imza toplayamayacak ve kongre başkanlığına sunamayacak. Genel başkan adayı olmak için kurultay üye tamsayısının en az yüzde 5’inin, en çok yüzde 10’unun yazılı önerisi gerekecek. Yüzde 10’dan fazla imza divan başkanlığına sunulamayacak. Mevcut genel başkan, isteği üzerine aday olabilecek ancak kendisi imza toplayamayacak ve adına da imza toplanamayacak.

Aday Belirleme Yöntemleri Parti Meclisi Kararına Bırakıldı

Değişiklikle birlikte, TBMM üyeliği için adayların belirlenmesine yönelik yöntemlerin ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması olduğu belirtildi. Tüzüğe göre, hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına, il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisince (PM) karar verilecek. Örgüt denetiminde yapılan seçimlerde seçim sonuçları, PM’nin kararıyla tespit edilip, Yüksek Seçim Kuruluna merkez yoklaması usulüne göre bildirilecek. Ancak, PM kararı kesinleşmiş seçim sonuçlarını değiştiremeyecek.

Genel Merkez Kontenjanı ve Aday Dağılımı Düzenlemesi

Örgüt denetiminde önseçim veya aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde, PM, TBMM üye tamsayısının yüzde 15’i kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek. Merkez yoklamasında ise adaylar doğrudan PM tarafından belirlenecek. En az bir seçim çevresinin aday listesinin ilk sırasında engelli adaya yer verilecek.

Üç Dönem Kuralı

Tüzüğe göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilecek. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması gibi yöntemlerde bu kural aranmayacak. Ancak, partinin milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde bu kuralın uygulanmaması mümkün olabilecek. Dönem kuralı, 24 Haziran 2018 seçimleriyle oluşmuş TBMM 27. yasama dönemi itibarıyla başlayacak.

Yerel Seçimlerde Üç Dönem Kuralı

Üç dönem kuralı, yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde de uygulanacak. Bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Cinsiyet ve gençlik kotaları kurultaylarda kademeli olarak arttırılacak ve seçimlerde uygulanacak.

Engelli Temsili ve Disiplin İşlemleri

Adaylık başvurusu olması halinde en az bir engelli, ilçe ve il yönetim kurulları ile PM’de yer alacak. Disipline sevk işlemlerinde ilgilinin parti suçu işlediği tarihteki görevi dikkate alınacak. Kesinleşen cezaları bağışlama yetkisi, Yüksek Disiplin Kurulunun ve parti üyeliğinin devam etmesi durumunda PM’de olacak.

Kurultay Yönetmeliğinde Düzenlemeler

Partinin kurultay yönetmeliğindeki bazı maddelerde de düzenlemeye gidildi, yeni kurallar ve değişiklikler eklendi.