19 Ağustos 1906’da Bursa Hamidiye Muallim Mektebi (Öğretmen Okulu) adıyla açılan okul, Bursa Erkek Lisesi’nden sonra Abdülhamit döneminde Nizami mektep statüsünde açılan ikinci okuldur. Cumhuriyet ile birlikte adı Muallim Mektebi olarak değiştirilen okul, 1927 yılına kadar bu isimle faaliyetlerini sürdürmüştür. Yirmi bir yıllık bu süreçte pek çok öğretmen mezun vermiştir. 1927’de Muallim Mektebi buradan ayrılmış ve 15 Ekim 1927’de Birinci Ortaokul adıyla yeni bir eğitim kurumu haline gelmiştir. 25 yıl boyunca Ortaokul olarak hizmet verdikten sonra, 6 Ağustos 1952’de okulun adı lise olarak değiştirilmiştir. 1906 yılında ahşap ve üç katlı olarak inşa edilen okul binası, 1949’da onarım geçirerek bir katı yıkılmış ve kargir hale getirilmiştir.
1926 yılında Şehit Öğretmen Kubilay’ın mezunları arasında bulunduğu bu okul, 26 Mart 1979’da çıkan yangında belgelerin büyük kısmı kurtarılmış olsa da tamamen yanmıştır. Yeni bina 26 Eylül 1983’te tamamlanmış ve 1983-1984 eğitim-öğretim yılında bu yeni binada lise adıyla faaliyetlerine devam etmiştir. 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Bursa’da ilk Yabancı Dil Ağırlıklı Lise (Süper Lise) olmuş, 2012-2013 öğretim yılından itibaren ise Anadolu Lisesi haline getirilmiştir. 1 Şubat 2020’den itibaren deprem tehlikesi nedeniyle binası boşaltılmış, faaliyetleri Yıldırım Bayezit Anadolu Lisesi binasında yürütülmektedir.
Bu bahsettiğim okul, aslında Bursa Erkek Lisesi ve Yıldırım Beyazıt Lisesi gibi köklü ve kadim bir geçmişe sahip, binlerce öğrenci yetiştirmiş, memlekete hizmet eden Bursa’nın en gözde okullarından biriydi! Ne yazık ki, yerle bir edilene kadar. Şimdi yerinde yeller esiyor desek yeridir. Peki, amaç ne? Bana sorarsanız, bu kıymetli araziyi unutturmaya çalışmak! Ancak, sizin rant için göz diktiğiniz bu yerde binlerce Bursa’lının anıları var. İpekçilik bayırının dili olsa neler anlatır size, neler!
Evet, hepinizin tahmin ettiği gibi, bu okul Bursa Çelebi Mehmet Ortaokulu, sonraki adıyla Çelebi Mehmet Lisesi’dir. Unutulmamalıdır ki, yüzlerce öğrenci, binlerce bilim insanı, doktor, mühendis yetiştirmiş bu okulun tarihi önemi çok büyüktür! Bursa, bu değere sahip çıkmalıdır!
İnsanlar lise yıllarını, okul yıllarını kolay kolay unutmazlar! Hatıralarını, önünden geçerken aileleriyle, sevdikleriyle paylaşırlar. Evet, binalar betondan ibarettir belki, ama anılar hayatın ta kendisidir. O yaşanmışlıklardan edindiklerinizle siz olursunuz. Bu kadar hoyratça, bu kadar kolayca bir geçmişi, binlerce insanın hatırasını betonu yıkarak yok edemezsiniz!
Türkiye’nin ilk Eğitim Müzesi olmalı, ya da Çelebi Mehmet Lisesi yerinde eski formuna uygun şekilde yeniden inşa edilmelidir! Okulların zaten yetmediği, dersliklerde öğrenci sayısının yüksek olduğu bir dönemde, böyle bir okulu yıkıp yok saymak, hem kentin hem de bu okuldan mezun olan öğrencilerin, eğitim vermiş öğretmenlerin geçmişine büyük bir saygısızlıktır.
Bursa Çelebi Mehmet Lisesi, tarihi yerinde yeniden inşa edilmelidir. Hatta belki de aynı arazi içerisinde Bursa’ya bir eğitim müzesi kazandırılmalıdır.
YORUMLAR